Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

GRASSROOTS: ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το άνοιγμα του ποδοσφαίρου στην κοινωνία, η προσφορά των γνώσεων και της οργάνωσης στις μικρότερες ηλικίες και η παροχή βοήθειας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, είναι ο στόχος του προγράμματος Grassroots της UEFA. Ένα πρόγραμμα το οποίο εδώ και μια πενταετία εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία και στην Ελλάδα από την ΕΠΟ και τις κατά τόπους Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Άλλωστε, οι ΕΠΣ μέλη της Ομοσπονδίας είναι αυτές που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος του προγράμματος αυτού, με την αμέριστη συνδρομή της ΕΠΟ.

Το μείζον ζητούμενο για την UEFA και τις ομοσπονδίες μέλη της που εφαρμόζουν το πρόγραμμα Grassroots είναι να ενταχθούν και να μάθουν με τον ορθό τρόπο το ποδόσφαιρο όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αλλά κυρίως να ενσωματωθούν σε αυτό όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλοι οι συνάνθρωποί μας και ιδιαίτερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες. Το επίπεδο βάσης, όπως αρέσκεται αρκετές φορές να αποκαλεί η UEFA τα Grassroots, είναι αυτό από το οποίο μελλοντικά μπορούν, και στόχος είναι, να προκύψουν οι αθλήτριες και οι αθλητές που θα στελεχώσουν το κορυφαίο επίπεδο ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί έχει επισημάνει ότι «το ποδόσφαιρο βασίζεται στα Grassoroots, καθώς το άθλημα θα παίζεται παντού από άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια Το κορυφαίο επαγγελματικό επίπεδο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και η UEFA θα συνεχίσει, με ενισχυμένη την αλληλεγγύη της σε όλους, τόσο για να προστατεύσει το μέλλον του ποδοσφαίρου, όσο να παραδώσει τα ευρύτερα οφέλη που δημιουργεί το ποδόσφαιρο στο σύνολο της κοινωνίας. Αλλά και γιατί η δύναμη του ποδοσφαίρου βρίσκεται στα Grassroots, τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, ώστε  διατηρητθούν οι τοπικές, περιφερειακές και εθνικές ταυτότητες του ποδοσφαίρου, σύμφωνα πάντα με το νόμο».
Ο τεχνικός διευθυντής της UEFA Άντι Ρόξμπεργκ έχει τονίσει πως «το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα άθλημα για την ελίτ. Είναι διαθέσιμο για όλους, ανεξάρτητα από το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την πίστη του καθενός. Πρόκειται για μια πραγματική δημοκρατία, η οποία προσφέρει αθλητικά εκπαιδευτικές αξίες, οφέλη για την υγεία, κοινωνικές ευκαιρίες και αθλητικές αξίες. Το ποδόσφαιρο είναι ένα θαυμάσιο μέσο για την προσωπική και αθλητική ανάπτυξη του καθενός. Στη βάση της πυραμίδας του ποδοσφαίρου, η δημιουργία ακαδημίων ποδοσφαίρου θα βοηθήσει όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού. Από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο».